Miten lisätä hallinnantunnetta ja selkeyttä yrittäjyyteen?

Usein erityisesti yrittäjyyden alkuvaiheessa meillä on tapana sanoa kaikkeen KYLLÄ ja hypätä innoissamme kohti kaikkea uutta.

Uusi asiakas? KYLLÄ!

Uusi projekti? KYLLÄ!

Tätähän minä haluan! Tämän takia minä perustin yritykseni! Asiakkaat ovat löytäneet minut! KYLLÄ, KYLLÄ KYLLÄ!!!

Se innostus, energia ja luomisvimma, jolla me pienyrittäjät viedään meidän omaa juttua eteenpäin on ihan mieletöntä.

I’ve been there. Alussa mäkin halusin kaiken: halusin palavasti olla kalligrafiayritys, tapahtumayritys ja hääalan yritys. Tein tapahtumastailauksia kukka-asetelmineen kaikkineen, opetin kalligrafiaa, tein lasten syntymätauluja, suunnittelin hääkutsuja, ja siinä sivussa tein freelance-keikkaa tapahtumasuunnittelijana ja -tuottajana.

Kuitenkin, kun tekee sataa asiaa sataan suuntaan, etenee lopulta aika hitaasti yhtään mihinkään suuntaan. Kaikkea on kiva kokeilla, koska kaikesta oppii – itsestään, työstään, intohimostaan ja asiakkaistaan.

Mutta kun tulee se hetki, jolloin alat kaivata fokusta, hallinnantunnetta ja selkeyttä, niin nämä neljä oivallusta on auttaneet mua valtavasti.


NELJÄ TAPAA LISÄTÄ FOKUSTA, HALLINNANTUNNETTA JA SELKEYTTÄ YRITTÄJYYTEEN:

1. Luo tavoitteet omien unelmien pohjalta

Mä uskon siihen, että me ollaan parhaimmillamme kun me suuntaudutaan sisältä ulospäin. Käytännössä tämä tarkoittaa että kun löytää vastaukset sisältään, voi niitä rohkeammin myös toteuttaa ulospäin (ei siis niin että tekee kaiken vain vastatakseen ulkoisen maailman kuten vaikkapa asiakkaiden odotuksiin).

Tarvitset siis vision. Visio ei pienyrittäjillä tarkoita mitään pölyistä korporaatio-statementtia, vaan sun dream life situation on sun visio. Visio on jotain sellaista joka saa sun sydämen hakkaamaan vähän kiivaammin. Miten sä haluat tän yhden arvokkaan elämäsi elää? Mikä on elämisen arvoista elämää?

Sitten, kun sulla on dream-life-visio, sä voit luoda tavoitteet (ja tuotteet, palvelut ja yrityksen) jotka palvelee tätä visiota. Ja yhtäkkiä huomaat olevasi tilanteessa, jossa teet joka päivä töitä sun unelman eteen.

2. Tunnista rajat

Jos tuntuu siltä, että tuskailet usein vääränlaisten asiakkaiden ja projektien parissa, voi selkeämpien rajojen piirtäminen olla tärkeää.

Ensimmäinen askel on tunnistaa omat rajat ja toinen askel on kommunikoida ne asiakkaalle.

Selkeä visio auttaa rajojen tunnistamisessa. Kun tiedät, mitä kohti haluat mennä, voit kysyä itseltäsi: Auttaako kyseinen tuote / palvelu / työtehtävä / asiakas / projekti sua pääsemään sitä kohti? Jos kyllä, JES. Jos ei, tee muutoksia tai hankkiudu eroon siitä (haluamassasi aikataulussa tottakai).


3. Panosta omaan yritykseen

Älä täytä ihan kaikkea aikaasi asiakastöiden tekemisellä. Päästäksesi eteenpäin ja ollaksesi aktiivinen toimija omassa menestystarinassasi, tarvitset aikaa ja tilaa myös omaa yritystäsi varten. 

Pidä strategiapäivä. Pidä omapäivä. Ota aikaa jonka käytät suunnan pohtimiseen. Kehitä sun yritystä. Suunnittele markkinointia. SINÄ tiedät, mitä oma yrityksesi juuri nyt kaipaa. Ota aikaa sille.

Sohvalla istuskelu ja ikkunasta tuijottelu voi olla äärimmäisen tehokasta työaikaa, koska ajatus ja ideat saavat lentää. Ethän täytä kalenteria äärimmilleen.


4. Ota kalenteri haltuun

Usein kaoottisuus lisää kaoottisuutta. Kun mielessä on sata tuhatta asiaa, on vaikea keskittyä yhdenkään niistä toteuttamiseen. Siksi kalenterointi.

Mun tapa panostaa mun yritykseen on vuosittainen strategiapäivä sekä kvartaalitsekit, joiden aikana luon intentiot ja tavoitteet tuleville kuukausille. Nämä tavoitteet on näkyvissä mun kuukausinäkymän yläreunassa, jotta ne eivät unohdu vaan mulla pysyy mielessä se, mitä kohti haluan tällä hetkellä mennä.

Jos haluat ottaa Pomelon kuukausinäkymän käyttöön, voit ladata sen alta. Mukana tulee mun vinkit joiden avulla saat näkymästä parhaat hyödyt irti.


Muista, että kaikkea ei tarvitse ottaa haltuun kerralla

Nää on isoja asioita, enkä halua että kukaan kokee painetta laittaa koko paketti haltuun kerralla.

Mieti, mikä näistä vinkeistä puhuttelee sua just nyt, ja tutkaile miten voisit tuoda lisää sitä sun tekemiseen? Kun etenet askel askeleelta ja pysähdyt aina välillä katsomaan taaksepäin, niin huomaat että pienistä askeleista muodostuu ajan kanssa isoja harppauksia. Onnea matkaan upeus 🔥

 

Edellinen
Edellinen

Kolme asiaa, jotka opin etätöissä Etelä-Afrikassa

Seuraava
Seuraava

Pomelon tarina – miten yrittäjäyhteisö sai alkunsa ja mitä ensimmäinen vuosi on opettanut mulle?